Fin Saunasının Tarihi | insia.com.tr
Hamam · Sauna · SPA

Fin Saunasının Tarihi

İlkel haliyle saunalar, yamaçlara kazılmış ve sıcak kayalarla ısıtılan çukurlardır. İnsanların kışın yıkanabilmesi için sıcak hava içeride tutulur. Sauna birçok kültürde kullanılmaktadır. Aslında Finceden gelir, manası toprak ve kar çukurudur. Odun yakılarak ısıtılan sauna Klasik FİN saunası olarak anılmaktadır. Çağdaş dönemde Fin saunası, soba ve bir taş yığını içerisine kurulmuş ahşap evlerdir. Buhar ne kadar iyi olursa sauna o kadar iyi ve kalitelidir.


Klasik FİN Saunası Hakkında Önemli Bilgiler


Saunalar her zaman şifa ve rahatlama için kullanılmıştır. Aslında, Fin saunası hala modern toplumda yaşayan eski Ritüellere sahiptir.
Saunalar binlerce yıldır kullanılarak günümüze ulaşmıştır. Tercih edilmesinin birçok sebebi vardır. Büyük ölçüde, ısıya maruz kalmanın, kişisel sağlığı korumada ve kuvvet antrenmanı ve dayanıklılığı geliştirmede en güçlü araçlardan biri haline gelmiştir.

Geleneksel saunalar, çekirdek sıcaklığınızı yükseltmek için aşırı ortam hava sıcaklığı ve biraz nem kullanır. Geleneksel Fin saunası, genellikle %30+ nemde 80-90° civarında çalışır. İç vücut sıcaklığınız her seansta yalnızca bir veya iki derece artar. 

Geleneksel Fin saunası ile ilgili bir diğer önemli nokta, işin içinde nem olmasıdır. Fin saunaları imalatı, Fince "LÖYLY" olarak bilinen havaya biraz buhar ve nem bırakan sıcak kayaların üzerine su dökme seçeneğine sahiptir. Genellikle geleneksel bir saunanın nem seviyesi %20-40 arasındadır. Geleneksel Fin Saunasında 10-15 dakika geçirmek yetişkin bir birey için yeterlidir.


Fin saunasının diğer saunalardan farkı nedir?


Ortak geçmişleri göz önüne alındığında, Fin saunaları imalatı Estonya, Letonya ve Rusya'daki saunalar ile benzerlik gösterir. Farklı olabilecekleri yer, görgü kuralları, mimari veya nem veya buhar seviyeleridir.

Fin saunası, daha çok banyo ve kese benzeri bir Ritüel içeren Türk hamamına benzemez. Aynı zamanda, doğal bir kaplıcada uzun süre ıslanmayı içeren farklı kültür banyoları gibi değildir.

Bazı Fin saunaları  farklı ülkelerde karışık cinsiyetli iken diğerleri değildir. Saunaların karşılaştırıldığı durumlarda, banyo yapanların mayo veya havlu giymeleri zorunludur. Tek cinsiyetli saunalarda kadınlar ve erkekler için ayrılmış alanlar veya belirlenmiş saatler vardır. Bunları dikkate alarak giderseniz daha rahat bir sauna keyfi yapabilirsiniz.

Fin Saunasının Tarihi